#3. Heet, heter, heetst


heet heter heetst

Hitte

Een onderwerp kiezen voor een blog was deze week niet heel lastig kan ik je zeggen. De hitte voerde de boventoon. Het was simpelweg hét gesprek van de dag. ’Wát een hitte hè!’, hoor je wanneer je in de schaduw staat bij een tankstation. ‘Poeh poeh wat is het toch warm’, klaagt half Nederland via social media. Wanneer de temperaturen stijgen boven de 25 graden is het weer het gesprek van de dag.

Je merkt ook dat er bij veel mensen een soort van lichte paniek toeslaat wanneer de temperaturen gaan stijgen. Kan ik nog wel naar mijn werk want de spoorrails kan gaan buigen. Is mijn auto straks niet oververhit? Hoe krijg ik mijn kinderen in slaap met deze hitte? Mensen please relax, het is maar de zon die ons graag wilt verwarmen.

Do’s en Don’ts

Het AD plaatste afgelopen week een artikel met de titel: ‘Wat te doen tegen de hitte: 10 do’s and don’ts. Vol verbazing heb ik dit artikel gelezen. Allereerst zocht ik naar de nummers 1 t/m 10. Logisch lijkt me. Als je schrijft 10 do’s and don’ts dan verwacht ik 10 do’s en 10 don’ts. Niets was minder waar. Nu kan het natuurlijk aan mijn verwachtingspatroon liggen, maar toch. Als nuchtere jongeman probeer ik het leven zo simpel mogelijk te maken en neem woorden dan ook letterlijk zonder moeilijke cryptische omschrijvingen zelf te bedenken. Na de desillusie van 10 oftewel geen 20 tips kwam ik aan bij tip 1: ‘Drink zoveel mogelijk’. Top, dat gaat lukken. Mijn koelkast ligt vol met mooie goede wijnen en speciale biertjes dus die kan ik afvinken. Tip 2: ‘Verkoel jezelf regelmatig’. Deze tip moet ook gaan lukken met een koelkast vol lekkers. Tip 3: ‘Smeren, smeren, smeren’. Met wat? Dit wordt niet vermeld. Niet handig dus. Tip 4: ‘Yoghurt, tomaten en komkommers zijn de perfecte producten om te eten met warm weer’. Aha, daar is het smeerseltje. Aangezien ik komkommers stom vind en tomaten niet smeren, blijf de yoghurt over. Insmeren maar zeg ik. Tip 5: ‘Accepteer dat het warm is’. Dooddoener eerste klas. We moeten al zoveel accepteren hier in dit koude, oh nee inmiddels warme, kikkerlandje. En dan nu ook nog eens accepteren dat we geen koud maar een warm land zijn? Het artikel verder doorlezend kwam ik bij één van de volgende tips: ‘Als je gaat hardlopen of wandelen, loop dan niet op straat’. Hoe in hemelsnaam moet men van a naar b komen zonder een straat over te steken? Wie verzint deze tips? Ik zou het er bijna warm van schaamte van krijgen. Ik besluit te stoppen met dit AD artikel en ga op zoek naar andere tips.

Tips waar je wél wat aan hebt

In mijn zoektocht kom ik op de site van helpling.nl met de eerste ‘niet doen’ tip, te weten: ‘Naakt slapen’. ‘Want’, zo stellen zij, ‘wanneer het warm is, zijn we geneigd om zo min mogelijk of geen kleren aan te trekken.Toch moet je daarmee oppassen, want je kunt kou vatten! Simpele oplossing: stop je pyjama in een plastic zak en doe hem in de koelkast’. Gaat niet lukken deze tip want volgens het AD moet mijn koelkast gevuld zijn met andere verkoelingen. En een pyjama heb ik ook niet. Tweede ‘niet doen’ tip: Geen verkoelend biertje of wijntje. Oké, ik stop ermee. Moe word ik er van, van al die tips. Warm krijg ik het er ook van.

Maar dan stuit mijn oog toch nog op het arboportaal van de Rijksoverheid. Zij melden dat je bij hitte het volgende moet doen. Voer een tropenrooster in, verkort de werktijd, las extra pauzes in, draag luchtige droge kleding, liefst van katoen en drink veel. Kijk, hier kan ik wat mee.

Ook sluit ik me graag geheel aan bij de woorden van de mannen van Geen Stijl: ‘drink koud bier, ga in een koelkast zitten en geniet van het leven’. Tijd voor een wandelingetje richting mijn koelkast. Gelukkig hoef ik hier niet de straat voor over te steken.

Hartelijke groet,

Dennis Nieuwenhuys
Directeur Eigenaar E=MC2 totale projectinrichting

 

Dit bericht delen :
Gerelateerde berichten
error: Ooops...dat werkt niet!
WhatsApp ons!