#1. Dennis Nieuwenhuys gaat bloggen!


Dennis Nieuwenhuys

Hoe (ver)oordeel jij?

Het is alweer juli. We zijn halverwege 2019. Tijd voor een terugblik op het eerste gedeelte van dit jaar en tijd voor een juiste focus op de komende zes maanden.

Wat mij is opgevallen is dat wij mensen elkaar steeds minder begrijpen. En nee, ik ga het hier niet hebben over de Venus vs Mars theorieën, maar een mens trachten te begrijpen is schijnbaar zo moeilijk en complex dat het makkelijker is om over hem of haar te oordelen en vooral ook te veroordelen; want waarom moeilijk doen als het makkelijker kan toch?

Judgement

Wist je trouwens dat het woord ‘oordeel’ oorspronkelijk komt van het Oud-Franse woord ‘judgement’ dat ‘beproeving’ of ‘capaciteit tot besluitvorming’ betekent? En wist je ook dat het woord voor het eerst verscheen in Midden-Engeland ergens in de late 13e eeuw als ‘judgement’, wat betekent ‘mening’ of ‘sanctie opgelegd door de rechtbank’. Dus: een oordeel is een mening die plaatsvindt in jouw brein. Deze oordelen worden tegenwoordig te pas en te onpas geplaatst op social media. Iedereen krijgt ermee te maken. Commentaar, aannames en veroordelingen vliegen over de digitale snelweg als ufo’s tussen het smurfenrijk.

Het feit is er nou eenmaal dat wij mensen met ons beperkte reptielenbrein categoriseren. Wij mensen etiketteren en schalen in. Wij mensen tasten af. Ben jij een vriend of een vijand. Kan ik jou vertrouwen of moet ik op een aanval voorbereid zijn? Kom jij halen of iets brengen? Wij mensen vinden altijd direct dingen van dingen. Maar zijn wij ook bereid om dit ‘vinden van’ bij te stellen wanneer we ervaren dat onze mening moet worden bijgesteld? Ik zou de laatste zijn om te ontkennen dat ik niet oordeel; maar ik ben wel de eerste die absoluut bereid is om een eerder gevormde mening te herzien als deze herzien moet worden. Oftewel wanneer ik vínd dat die herzien moet worden. En dan nog is dat weer opnieuw een mening vanuit mijzelf. Indirect ben ik dan aan het oordelen over het oordeel vanuit mijzelf.

Verspilde energie

Best vermoeiend dit oordeel gedoe trouwens. Het gevaar is dat we niet alleen oordelen over onszelf, maar dat we ook oordelen over hoe ánderen over ons oordelen. En zo kunnen we nog wel even doorgaan. Dus stop! Stop met oordelen, stop met veroordelen, stop met die mind fucked up gedachtes die zo vreselijk met je op de loop kunnen gaan. Verspilde energie noem ik dat. Leef je mooiste leven. Wees lief, heb lief, en verwonder!

Vanaf nu zal ik iedere week een blog schrijven. Ik daag je hierbij uit om het te lezen zonder oordeel of veroordeel. Gewoon omdat deze ruwe bolster niet bang is om de achterkant van zijn tong te laten zien, jou graag wil meenemen in zijn bijzondere wereld en jou wil inspireren op heel veel verschillende gebieden. Daarom wil ik dit blog ook graag afsluiten met één van mijn favoriete quotes:

“Who are you to judge the life I live? I know, I’m not perfect and I don’t live to be. But before you start pointing fingers, make sure your hands are clean.”
– Bob Marley

Ik daag je graag uit. Volg je mij?

Hartelijke groet,

Dennis Nieuwenhuys
Directeur Eigenaar E=MC2 totale projectinrichting

 

Dit bericht delen :
Gerelateerde berichten
error: Ooops...dat werkt niet!
WhatsApp ons!